Meer talenten, meer verhalen: volg 17 miljoen talenten op Instagram.

17 miljoen talenten. 17 miljoen verhalen.

Ontdek hoe iedereen met zijn of haar talent een bijdrage levert aan onze samenleving.

‘Ik ben geen idealist, maar draag graag mijn steentje bij'

‘Het vrijwilligerswerk geeft structuur aan mijn dagelijkse leven. Ik kan er de kennis en kunde delen, die ik mijn werkende leven heb opgedaan. Op mijn manier draag ik een steentje bij.
 
Mijn kansen op een nieuwe baan in loondienst acht ik klein. Toen ik in 2013 mijn baan als Plant Manager verloor, dacht ik dat de wereld nog wel een beetje op mij zat te wachten en dat ik snel een nieuwe baan zou vinden. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. In augustus word ik 64 en inmiddels heb ik me erbij neergelegd. Ik ben nu vrijwilliger om toch bezig te blijven. Als arbeidscoach zet ik me in voor VluchtelingenWerk. Ook help ik als administratiemaatje mensen met het op orde brengen van hun administratie.
 

Gemiddeld ben ik tussen de 10 en 20 uur kwijt aan mijn vrijwilligerswerk. Ik heb die tijd en het geeft structuur aan mijn dagen. Anders zou ik hele dagen gaan lezen, iets wat ik graag doe, maar daarmee maak ik me niet echt nuttig voor mijn omgeving. Begrijp me goed, ik ben geen idealist en verwacht niet de wereld te veranderen, maar ik draag wel graag mijn steentje bij op een manier die bij me past. Door dit werk kan ik mijn opgebouwde kennis delen, mensen helpen en ben ik zinvol bezig. Specifiek in mijn rol bij Vluchtelingenwerk, want zowel voor vluchtelingen als voor Nederland is het van belang dat het integratieproces goed verloopt en zij zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

 
Gelukkig past het werk als arbeidscoach goed bij mijn ervaringen die ik in mijn werkverleden heb opgebouwd; het begeleiden en coachen van mensen. Ik probeer cliënten in een half jaar tot een jaar te begeleiden naar werk. Hierbij is er een wisselwerking tussen mij en de cliënt. Door de juiste begeleiding vanuit mijn kant zorg ik dat iemand zelfredzaam wordt. Zo gebruiken veel cliënten in eerste instantie geen agenda. Ik plan dan bewust allerlei afspraken op verschillende tijdstippen, hierdoor komen ze zelf tot de conclusie dat het juist heel handig is om een agenda te gebruiken.’ Het werk voelt wel anders dan toen ik nog in loondienst was. Vrijwilligerswerk is vrijblijvender, rustiger en er ligt minder druk op. Enerzijds is dat fijn, anderzijds mis ik die druk ook weleens, maar zoals gezegd ben ik blij dat ik echt iets kan betekenen.’