Meer talenten, meer verhalen: volg 17 miljoen talenten op Instagram.

17 miljoen talenten. 17 miljoen verhalen.

Ontdek hoe iedereen met zijn of haar talent een bijdrage levert aan onze samenleving.

'Als Prins Carnaval mag ik doen waar ik goed in ben: echt die representatieve functie op me nemen.

'Medio november 2016 kwam het verlossende bericht: ik was unaniem gekozen tot Prins Carnaval van Kerkrade! Op 8 januari werd ik, Prins Ruben I (d'r ieëtsjte) de 73e stadsprins van Kerkrade. Sindsdien leef ik in een soort roes, want dit is voor mij echt een droom die uitkomt. Ik heb altijd al een keer Stadsprins van Kerkrade willen zijn en nu bén ik het!

Hoe je Prins Carnaval van Kerkrade wordt? Nou, daar gaat een heel traject aan vooraf kan ik je vertellen. In het voorjaar van 2016 werd ik door een kennis als mogelijke kandidaat voorgedragen bij de president van de Carnavalsvereniging De Kirchröatsjer Vasteloavends Verain 'Alaaf Kirchroa 1936'. Ik was op de hoogte van deze aanbeveling en heb me in de maanden die volgden, bezig gehouden met het regelen van sponsoren. Want anders dan bij een 'gewone' baan, waarbij je betaald krijgt, moet je als Prins wel geld reserveren voor een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan kostumering, snoepgoed en prinselijke ordes. 


Ook heb ik mijn ouders gevraagd wat zij ervan zouden vinden als hun huis als Residentie gebruikt zou worden. De Residentie is dan de verzamelplaats voor het prinselijke gevolg zoals de Raad van 11 en alle andere aanhang gedurende de hele Carnavalsperiode, dus dat vraagt wel wat van je, en van mijn ouders in dit geval! 


In Kerkrade kom je alleen voor de rol van Prins Carnaval in aanmerking als je een dialectsprekend,  kinderloos en ongetrouwd persoon tussen de 25 en de 30 jaar oud bent. Verder moet je in Kerkrade wonen en actief zijn in het verenigingsleven. En oh ja, fit zijn is ook belangrijk, want Carnaval vieren betekent voor de Prins vanaf januari flink feesten! Begin november 2016 vond in het diepste geheim een oriënterend gesprek plaats tussen de president en mijzelf. Het was eigenlijk net als bij een sollicitatieprocedure, waarbij je na het gesprek nog niet weet of je het geworden bent. Totdat ik een berichtje kreeg dat ze nogmaals een gesprek met mij wilden waar ook mijn ouders bij aanwezig moesten zijn. Gedurende dat gesprek werd mij officieel gevraagd of ik Prins wilde worden.


Carnaval was altijd al mijn favoriete feest, maar nu ik Prins ben, leer ik het van een heel andere kant en vanuit een veel breder perspectief kennen.  Inmiddels heb ik, samen met de Raad van 11 en het 36er Regiment, al heel wat feestelijke  bezoeken afgelegd aan allerlei Carnavalsverenigingen en sportverenigingen. En dan mag ik doen waar ik goed in ben: het feest aanjagen, voorganger zijn, echt die representatieve functie op me nemen.


Tot nu toe heb ik als Prins dus al heel veel leuke dingen beleefd, en er volgt meer, zoals de Galazitting (Jalazietsóng) in de Rodahal. Het hoogtepunt is voor mij toch echt de optocht op Carnavalsmaandag 27 februari. Ik bevind me dan op de voorlaatste wagen, nummer 161, vlak voor de laatste wagen met de Raad van 11.


Ik ben opgeleid als piloot en sta al een behoorlijke tijd op de wachtlijst om hiervoor opgeroepen te worden. Ook dit was een jongensdroom van me. Totdat deze uitkomt, werk ik met veel plezier bij Obvion Hypotheken in Heerlen. Zowel mijn collega's als mijn leidinggevende reageerden positief op mijn benoeming. Gelukkig maar, want ik moest ook 2 weken vrij nemen om me op de juiste manier aan deze eretaak te kunnen wijden! Of ik de functie van Prins Carnaval op mijn CV ga zetten? Daar heb ik nog niet over nagedacht. Misschien wel. Want het is toch wel iets heel bijzonders en het zegt ook echt iets over je wat betreft communicatieve eigenschappen en sociale vaardigheden. Voor nu wens ik iedereen een fijne Carnaval, want: ’t sjunste óp de welt wat d’r Herjod hat jemaad, dat is ós Kirchroa went ’t zingt en laacht (het mooiste dat Onze Lieve Heer heeft voortgebracht, is ons stadje Kerkrade als het zingt en lacht). En ik sluit af met ons Carnavalsmotto van 2017: Sjpas rejiert de welt! (Plezier regeert de wereld!)'